Моля, кажете ми само за Приложение 12 - трябва ли да се подава, ако майката не е ползвала нито един ден след 410 ден, а се връща на другия ден на работа?
Здравейте,
Много се изписа, но ако може да обобщим и да си задам и аз моите въпроси. В моя случай - прехвърляне на обезщетението за гледане на дете до 2 годишна възраст, при връщане на работа от майката веднага на другия ден след изтичането на 410 ден.
Необходимите документи за бабата са:
1. Заявление за отпуск от работодателя  по чл. 164, ал.3 - в примерните образци придружаващите документи са акта за раждане на детето и декларация по чл.46, ал.2, в която пише, че не  е предостъпено правото за ползване на майчинство на други лица. Кой попълва тази декларация и редно ли след като майката прехвърля майчинството да подписва такава декларация?
2. Работодателят на бабата издава заповед за отпуск по чл.164, ал.3 от КТ, придружена с приложените по-горе документи - копие на акт за раждане и спомената декларация,.
3. Бабата попълва заявление - ЗАЯВЛЕНИЕ-ДЕКЛАРАЦИЯ
за изплащане на парично обезщетение за отглеждане на малко дете
на основание чл. 53 КСО. Така ли е?
4. Заявлението по чл.53 е придружено с Приложение № 2
към чл. 46, ал. 3(Предишно приложение № 1, изм., ДВ, бр. 54 от 2001г.) и Приложение №3 към същия чл.
5. Приложение №3 се попълва от осигурителя на майката. Ако не е ползвала нито един ден от майчинството до 2 години, как се записва - ползвала 0 дни, остават да ползват 365.
6. Двугодишна възраст или 2 години след датата на термина.
7. Осигурителят на бабата подава в НОИ заповед за отпуск, копие на акт за раждане на детето и декларацията по чл. 46 ал. 2 от Наредбата за почивките, Заявление-Декларация по чл.53, придружени с прил. 2 и 3.
8. Осигурителят на майката има ли необходимост от подаването на Приложение 12 за смяна на обстоятелствата или на други документи в НОИ? Майката няма да ползва нито ден от отпуската след 410 ден.
9. Майката или бабата подават ли нещо самостоятелно в НОИ?
Благодаря за отговорите :)



Искам да Ви попитам дали графикът трябва да включва неизползвания платен годишен отпуск само за 2011г или и за предшестващите години. Имам служители с 45 неизползвани дни от предшестващи години и незнам дали трябва да ги включа в графика за 2011г. Къде мога да прочета повече информация по въпроса? Благодаря Ви предварително! Успешен ден!